ΚΙΜΩΛΟΣ: H ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΠΙΝΕΛΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΚΙΜΩΛΟΣ: H ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΠΙΝΕΛΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν. Ο στίχος από τον πασίγνωστο Υδροχόο του Παπάζογλου, αποδεικνύεται πως έχει την εφαρμογή του και στον τουρισμό. Τι μένει πάντοτε το ίδιο; Η διάθεση των Ελλήνων για καλοκαιρινές διακοπές, με την θάλασσα και την γενικότερη χαλαρότητα που προσφέρει η συγκεκριμένη εποχή να αποτελεί ουσιαστικά αέναη ανάγκη όλων των κατοίκων της χώρας και τα νησιά να αποτελούν πάντοτε την πρώτη επιλογή. Τι αλλάζει; Ο προορισμός. Λόγω των ειδικών συνθηκών που ισχύουν στα Δωδεκάνησα, αλλά και επειδή μια σειρά επιλογών που κρατούσαν τα πρωτεία εδώ και πολλά χρόνια, να θεωρούνται πλέον παρωχημένες, καθώς οι τουρίστες να αναζητούν νέους προορισμούς, εναλλακτική αναψυχή και γενικότερα νέες συγκινήσεις. Μια εξαιρετική επιλογή, σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί η Κίμωλος. Πάμε λοιπόν να αιτιολογήσουμε την πρότασή μας.

Η Κίμωλος λοιπόν, βρίσκεται βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα των Κυκλάδων και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μήλου. Τα τελευταία χρόνια και λόγω της τάσης που αναφέραμε παραπάνω, η οποία έχει αυξήσει αισθητά την δημοτικότητα του νησιού, έχει γίνει πολύ εύκολη και η προσέλευση μιας και υπάρχουν δρομολόγια και από τον Πειραιά και από τα γύρω νησιά. Τα καράβια αράζουν στο μοναδικό λιμάνι της Κιμώλου, την Ψάθη, η οποία απέχει μόλις δέκα λεπτά από τον κεντρικό οικισμό του νησιού, ο οποίος ονομάζεται Χωριό.

Το νησί προσφέρει επιλογές για όλες τις προτιμήσεις, τόσο αναψυχής όσο και αρχαιολογικού-ιστορικού αλλά και οικολογικού ενδιαφέροντος. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τις παραλίες, μιας και στην συντριπτική πλειονότητα των προτιμήσεων των τουριστών, είναι αυτές που παίζουν και τον πρώτο ρόλο για να επιλέξουν προορισμό. Λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του νησιού, ουσιαστικά κάθε κολπίσκος προσφέρεται για κολύμπι, αλλά υπάρχουν κάποιες παραλίες που ξεχωρίζουν. Οι δημοφιλέστερες είναι οι εξής: η Ψάθη, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι και στο Χωριό, ενώ συγκεντρώνει και τις περισσότερες δραστηριότητες που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος στο νησί. Το Καλαμίτσι, μια διπλή παραλία με θέα το στενό Κιμώλου-Μήλου και επισκέπτες και από τα δύο νησιά. Η Μπονάτσα, η οποία προσφέρει σκιά ενώ λόγω του αρκετά μεγάλου μεγέθους της και των ήρεμων νερών της θεωρείται ιδανική για οικογένειες. Η Πράσσα ή Άι-Γιώργης όπου υπάρχουν επίσης ιαματικά λουτρά. Για εκείνους που προτιμούν την ησυχία και τους αρέσουν οι καταδύσεις ή θέλουν να κάνουν γυμνισμό ενδείκνυνται τα Μαυροσπήλια και τα Ελληνικά κοντά στα αρχαία ερείπια του νησιού, το Κλήμα, όπου συχνά όμως φυσούν δυνατοί βοριάδες, και ο Καρράς. Υπάρχουν επίσης και κάποιες στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μόνο με πλωτό μέσο, όπως η Σπηλιά της Γερακιάς, στον ομώνυμο κάβο, η οποία προσφέρεται για εξερεύνηση, μιας και ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στο ρηχό νερό. Στο νησί υπάρχουν θαλάσσια ταξί, τα οποία θα σας μεταφέρουν σε όποιες από τις παραλίες επιθυμείτε. Τέλος να σημειώσουμε πως το τρίγωνο που σχηματίζουν τα νησιά Μήλος, Κίμωλος και Πολύαιγος, είναι ιδανικό για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ γενικότερα.

Άκρως ικανοποιημένοι θα μείνουν και οι αυτοί που θέλουν να επισκεφτούν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μιας και η Κίμωλος διαθέτει πλούσια και μακρά ιστορία, καθώς κατοικείται συνεχώς από την Ύστερη Νεολιθική εποχή, με τις πρώτες ιστορικές αναφορές στο νησί να χρονολογούνται τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο παλαιότερος αρχαιολογικός χώρος του βρίσκεται στην θέση Ελληνικά, στα νοτιοδυτικά του νησιού, 5,5 περίπου χιλιόμετρα από το Χωριό. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα μέρος της αρχαίας πόλης της Κιμώλου, η οποία εκτείνεται ως το διπλανό νησάκι του Αγίου Ανδρέα. Στο βυθό της περιοχής υπάρχει πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων καθώς και τα ερείπια της Νεκρόπολης, η οποία χρησιμοποιούνταν από τα Μυκηναϊκά ως τα Ελληνιστικά χρόνια. Στα βόρεια του νησιού, στο όρος Παλαιόκαστρο υπάρχουν ερείπια της αρχαίας ακρόπολης ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η σπηλιά της Κονσολίνας. Το πιο εντυπωσιακό μνημείο της Κιμώλου όμως, είναι αναμφίβολα το Κάστρο, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα, ενώ εντός των τειχών του υφίσταται οικισμός με 123 διώροφες κατοικίες καθώς και πλήθος μεταβυζαντινών ναών, οι οποίοι θεωρούνται μνημεία αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας και προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κοντά στο Κάστρο υπάρχουν το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο καθώς και το Αρχαιολογικό, το οποίο στεγάζει κυρίως ευρήματα της Νεκρόπολης.

Από τα υπόλοιπα αξιοθέατα, το πιο εντυπωσιακό είναι το Σκιάδι, ένας πετρώδης σχηματισμός που μοιάζει με γιγάντιο μανιτάρι και βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού, στα δυτικά του υψώματος Σκλάβος. Από κει και πέρα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι στο Ξαπλοβούνι, η παλιά πέτρινη γέφυρα με θέα στις απότομες χαραδρώσεις και τις αναβαθμίδες στο Πανωκλήμα και ο αμπουρδέκτης στου Ξέβρη. Πολύ όμορφο είναι επίσης το ηλιοβασίλεμα στα Μαυροσπήλια και τα Ασπράγκρεμνα ενώ με πλωτό μέσο μπορεί κάποιος να επισκεφτεί την Πελεκητή σπηλιά στον Κακοποταμό και το ακατοίκητο νησάκι της Πολύαιγου.

Όσο αναφορά την οικολογία, στο νησί βρίσκουν καταφύγιο τρία είδη προς εξαφάνιση: Η πασίγνωστη φώκια Μονάχους-Μονάχους, η ενδημική κόκκινη οχιά Macrovipera schweizeri και η ενδημική μπλε σαύρα Podarcis milensis. Επίσης στον υδροβιότοπο της Αλυκής βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά πουλιά μέχρι αργά την άνοιξη ενώ υπάρχει επίσης πλήθος ενδημικών πουλιών. Η φυσική βλάστηση του νησιού περιλαμβάνει πάνω από 400 καταγραμμένα μεσογειακά είδη, κοινά και σπάνια.

Από εγκαταστάσεις τώρα, η Κίμωλος διαθέτει πληθώρα καταλυμάτων για όλες τις προτιμήσεις και τα βαλάντια και τα εστιατόρια του νησιού προσφέρουν πάντα φρέσκα ψάρια και γενικώς εκλεκτό φαγητό ενώ υπάρχουν επίσης αρκετά μέρη όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ, τη νυχτερινή διασκέδαση, ακόμα και το γλυκό του. Οι λάτρεις του γαστριμαργικού τουρισμού θα μείνουν σίγουρα ικανοποιημένοι, μιας και το νησί προσφέρει μια σειρά από σπεσιαλιτέ, όπως τις πίτες Λαδένια, ελένια και τυρένια, τα παραδοσιακά τυριά μανούρα και ξυνό καθώς και τα ντόπια, γλυκά αγγουράκια.

Τέλος να σημειώσουμε πως από το λιμάνι της Ψάθης είναι πολύ εύκολη η μετάβαση στην Μήλο με καθημερινά δρομολόγια, για όποιους θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις.

Όπως γίνεται προφανές, η Κίμωλος είναι ένα από τα νησιά που καλύπτει όλες τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας πληθώρα επιλογών σε όλους τους τομείς αναψυχής και συνδυάζοντας τες με τιμές για κάθε τσέπη.

Κατά συνέπεια, η νέα τάση που περιγράψαμε στον πρόλογο, έχει βρει μία πραγματικά ιδανική επιλογή στο συγκεκριμένο προορισμό.

Book your VIP table now!
Book your VIP table now!
Book your VIP table now!

Μην χάσετε τα νέα μας !

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο σήμερα. Μην ανησυχείτε, δεν στέλνουμε spam!

Μην χάσετε τα νέα μας !

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο σήμερα. Μην ανησυχείτε, δεν στέλνουμε spam!

Μην χάσετε τα νέα μας !

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο σήμερα. Μην ανησυχείτε, δεν στέλνουμε spam!